Kawa Speciality- czy warto płacić więcej za filiżankę doskonałości?

Kawa Speciality- czy warto płacić więcej za filiżankę doskonałości?

Kawa z najwyższej półki nazywana jest kawą speciality. Od dawna znana jest baristom i klientom profesjonalnych kawiarni. Ostatnio jej popularność w Polsce, znacznie wzrosła. Jaka właściwie jest kawa specjality? Czym się wyróżnia? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Kawa speciality to nie tylko kawa najwyższej jakości, ale przede wszystkim produkt, który przeszedł rygorystyczną ocenę. Aby ziarna mogły zostać określone mianem speciality, muszą uzyskać co najmniej 80 punktów na 100-stopniowej skali oceny SCA (Specialty Coffee Association). To właśnie Q-graderzy, czyli specjaliści od jakości ziaren, decydują o tym, czy dana kawa zasługuje na to prestiżowe wyróżnienie.

Kawa speciality wyróżnia się również świeżością zbiorów i palenia, co przekłada się na jej wyjątkowy smak i aromat. Często taka kawa pochodzi z małych, rodzinnych plantacji, gdzie dba się o każdy szczegół procesu produkcji. Dzięki temu charakteryzuje się unikatowym profilem. Choć cena takiej kawy jest wyższa niż tradycyjnych mieszanek, to dla wielu konsumentów różnorodność i bogactwo doznań smakowych są tego warte.

Kolejnym aspektem wyróżniającym kawę speciality jest sposób uprawy i obróbki, a także unikatowy charakter każdej partii ziaren. W Polsce, podobnie jak na całym świecie, rośnie świadomość na temat różnic między kawami z różnych regionów i plantacji, co pozwala na głębsze docenienie każdej filiżanki.

Kawa speciality to więcej niż napój – to doświadczenie i rytuał, które łączą w sobie pasję, wiedzę i szacunek dla pracy plantatorów. Dla wielu z nas, wybór kawy speciality to wybór jakości, świadomości i niezapomnianych doznań smakowych. Czy warto płacić więcej? Odpowiedź wydaje się być prosta – dla prawdziwego smaku i jakości, zdecydowanie tak.